Pàgines

divendres, 22 de maig del 2015

CAMÍ DE SANT JAUME 3ª PART, CINQUÈ DIA, BOADILLA DEL CAMINO-CARRIÓN DE LOS CONDES

Dimecres 13/5/2015
Com cada dia em lleve, endrece la motxilla, xicotet desdejuni  i isc al carrer per donar inici a l'etapa de hui, done un ultim cop d'ull al rotllo jurisdiccional i a l'església de La Asuncion i abandone Boadilla del Camino pel carrer Mayor, per a prendre un camí que en breu i després de les últimes naus de la localitat, gira a l'esquerra i avança a trovar el Canal de Castilla. Aquesta obra d'enginyeria va ser concebuda pel Marquès de la Ensenada (1702 - 1781).. La finalitat de la xarxa fluvial de canals, construïda entre 1753 i 1849, era la de transportar el cereal castellà fins al Cantàbric per mitjà de barcasses tirades per bèsties de tir. Va funcionar fins que la implantació  del ferrocarril ho va deixar en desús en 1959. Des de llavors condueix el reg i proveeix a les poblacions properes Km 1,8.
sistema de rescloses del Canal de Castilla
El  camí segueix en paral·lel al Canal durant més de tres quilòmetres i arriba fins a un conjunt de rescloses que en aquest punt permetien a les barques salvar un desnivell de més de catorze metres (Km 5). Creue a l'altre costat del Canal i entre en el casc urbà de Frómista. Km 5,7. En el centre es troba  la  església romànica de San Martín que mereix una visita i com no, unes fotos. Sembla una maqueta, tal és la perfecció de la seua escala i les seues formes. Es va construir en el segle XI gràcies al patrocini de Doña Mayor de Castilla i està formada per tres naus, 46 capitells, una cúpula octogonal i dues torres cilíndriques que miren cap a occident.
Fromista, església romànica de San Martin


Després d'aquesta curta parada, reprenc l'itinerari  i en dirigisc cap a la P-980  en direcció a Carrión de los Condes.Cal sortejar un parell de rotondes,abans de prendre un avorrit "andadero" que circula en paral·lel a la carretera, el ràpid rodar dels cotxes  i els camps de cereal que semblen no tenir fi, són els únics elements de distracció en tot el tram. La primera localitat a eixir al nostre encontre,  és Població de Campos. pocs metres abans passe per l'ermita de San Miguel, al seu costat, un espai amb taules, font i fogons possibilitant fer un reparador descans Km 9,5.
Población de Campos, ermita de San Miguel
A l'eixida, abans de creuar el riu Ucieza, els que vulguen poden prendre la variant alternativa que discorre per Villovieco i que torne a  enllaçar amb el camí "oficial" a Villalcazar de Sirga. Decidisc que preferisc la variant, a seguir tota l'estona al costat de la carretera, gire a la dreta i vaig a trobar una ample pista de terra que entremig de camps em porta a Villovieco Km 13,7.  A partir d'ací, el camí va resseguint la llera del riu Ucieza, malgrat  que el riu va enclotat quasi tota l'estona, la seua visió i la cantarella de l'aigua, alegren el camí, En un moment que el riu es fa mes accessible, pare a fer un mos i no puc resistir la temptació de ficar-me en les fresques aigües. 
ermita de la Virgen del Rio
Reprenc la marxa fins a eixir a la P-981 per on gire a l'esquerra, als poquets metres deixe a la dreta l'ermita de La Virgen del Rio Aquest petit temple, situat a la sortida de Villalcázar de Sirga i a la vora del riu Ucieza, va ser reconstruït al segle XVIII sobre restes d'antigues edificacions dels segles XIII i XVI. En el seu interior, la zona més antiga es troba en la part posterior de la Sagristia. Sembla ser que aquesta part va ser l'ermita d'algun cenobi proper, destruït pels sarraïns.Continue fins a Villalcázar de Sirga, localitat que es creua per un lateral però que mereix fer una parada. Km 19,80.
Villalcazar de Sirga, església de Santa Maria la Blanca
En la plaça s'alça la gran església templaria de Santa María la Blanca, construïda a la fi del XII en transició del romànic al gòtic. M'entretenc en  fer una ullada a la portada sud, que presenta un Pantocràtor envoltat dels Evangelistes i Apòstols sobre un arc apuntat de riques arquivoltes, aprofitant que es oberta faig una rapida visita pel seu interior on es troba una imatge de santa Maria La Blanca ja esmentada en alguns dels escrits de Alfonso X el Sabio.

Villalcazar de Sirga, Santa Maria La Blanca
Abandone Villalcázar de Sirga per a reincorporar-me al ja vell conegut andadero. En aquest tram final trenca l'horitzontal amb alguna que una altra costera sense importància. Sense res a destacar arribe a Carrión de los  Condes, final d'etapa. A la vora del riu Carrión, en temps va ser ciutat emmurallada i estructurada en dos barris dividits. Com en el segle XII,  albergs, tendes de tot tipus i esglésies, com la de Santa María del Camí i la de Santiago Apostol reconvertida en museu, acompanyen el pas del pelegrí per Carrión. La figura del Pantocràtor que es pot veure damunt  la portada a la façana, ja s'ha convertit en icona del Camí  Km 25,8.
Carrión de los Condes, Plaça Major
Després d'una reconfortant dutxa i d'un reparador dinar, m'agite un poquet per a descansar les cames, em lleve, faig la xicoteta bugada i isc al carrer a fer un tomb pel poble, si en Boadilla no hi havia gaire cosa a veure, ací en Carrión, es tot el contrari, esglésies, ermites, museus, botigues, places i boniques zones verdes a tocar del riu, tot ell fa que quasi sense adonar-me arribe l'hora de sopar, enllestit aquest, prepare el llit i em dispose a deixar.me caure en els braços de Morfeo per a llevar-me dema en plena forma.
 Pantocràtor i els quatre evangelistes, portalada església/museu de Santiago
Distancia total:                      25.80 Km
Altura mínima:                      773 m
Altura Màxima:                     853 m
Ascensió acumulada:             105 m
Distancia total acumulada:     139,88 Km.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada