Pàgines

dimecres, 6 d’octubre del 2010

SANTUARI DEL CORREDOR, DOLMEN DE CA L'ARENES

Lloc de trobada: Avinguda Piera davant la Masia de Can Carranca
Lloc inici caminada: carretera del Corredor, Sant Andreu del Far, Dosrius
Caminants: Francesc Cladelles, Jose i Francesc
Hora d'inici caminada: 07:53:42
Hora d'arribada: 13:49:05
Duració: 05:55:23
Alçada punt de sortida: 420 m
Alçada mínima assolida: 375 m
Alçada màxima assolida: 647 m
Desnivell màxim: 272 m
Guany: 227 m
Ascensió acumulada: 433 m
Descens acumulat: 447 m
Distancia recorreguda: 13.81 Km
Velocitat mitja: 2.3 Km/h (sense descomptar parades)

En una mena de joc de trucades creuades hem quedat per fer una escapada avui amb el Jose i el Francesc de Granollers, aixi dons quan passen uns minuts de les set ens trobem els tres davant la masia, decidim apropar-nos a visitar el Dolmen de Ca l'Arenes en terme de Dosrius i dintre de l'espai Natural del Montnegre i el Corredor, pugem al cotxe del Francesc i per la carretera de La Roca posem rumb envers Llinars del Vallés, un pic arribats, ens desviem per la carretera que mena a Dosrius per on seguim fins que som al Coll de Can Bordoi, aquí deixem la carretera per endinsar-nos en la ample pista que porta al Santuari del Corredor, aparquem el vehicle a tocar de l'església de Sant Andreu del Far annexe a la masia restaurant de Can Guinard.
església de Sant Andreu del Far
Sant Andreu del Far o d’Alfar. església que presideix el petit nucli del Far o Alfar. Està documentada des de l'any 1164 ; durant els segles XIV al XVI, i també a començament del XIX, consta com a sufragània de la parròquia de Llinars. L'edifici actual és del segle XVII, d'estil gòtic tardà. Té planta de creu llatina i absis poligonal. La façana principal, amb portal de llinda recta i ull de bou, és coronat per un massís campanar de torre, emmerletat. Avui en dia esta annexada a la masia restaurant de Can Guinard.
Sant Andreu del Far
Visitada l'església donem inici a la caminada per la pista mes coneguda com "Carretera del Corredor" en una mica mes d'un quilometre arribem a Can Bosc, masia de grans dimensions en proces de restauració, aquí deixem la pista i per l'esquerra de la casa ens endinsem en un corriol senyalitzat com a SL C-80, uns tres-cents metres després de la casa trobem la Font del Ferro, font que fa honor al seu nom pels tons que presenta, seguim camí i en uns dos-cents metres mes, ens surt al pas lo que resta del Pou de Glaç de Can Bosc, nomes conserva part de les parets perimetrals.
Font del Ferro
Arribem davant Ca l'Arenes quan portem uns tres quilometres, la casa ha estat reconvertida en casa de colònies, el mapa indica que pels vols es troba una font, mirem de trobar-la però segons els habitants de la casa no existeix i lo mes semblant es el sobreeixidor de la bassa i aquesta esta tancada per un filat, aixi que seguim ruta, arribem davant el Dolmen de Ca l'Arenes quan portem uns quatre quilometres fets, em sobta que al contrari que la majoria de restes d'aquest tipus, el dolmen es troba en una fondalada, de fet estem en el punt mes baix de tot el recorregut.
Dolmen de Ca l'Arenes
El Dolmen de Ca l'Arenes es un sepulcre del tipus petita galeria catalana, pertanyent al Neolític Final. Fou descobert el 1997 i restaurant entre el 2006 i 2007. El monument es trobava força malmès, degut a aixo han estat necessaris treballs de restauració molt importants, La excavació va permetre recuperar alguns petits fragments de ceràmica feta a ma, de sílex i de coure o bronze.
Dolmen de Ca l'Arenes
A partit d'aquí comença un tram de una mica mes de dos quilometres en forta pujada, de fet aquest tram salva un desnivell de mes de dos-cents metres, ens donen la benvinguda al pla del Corredor les restes d'una petita pedrera, uns poc metres mes i ja la vista s'eixampla, som a tocar el cim del Corredor, pla presidit per l'edifici del santuari del Corredor.
Santuari del Corredor
El Santuari del Corredor es troba molt aprop del cim de la serra del Corredor 642,2 m, dins del Parc Natural del Montnegre i el Corredor en el terme municipal de Dosrius. És d'estil gòtic tardà, i fou bastit a finals del segle XVI.
La planta de la nau és de creu llatina, i hi ha dues petites capelles laterals al creuer. En un petit cambril, cambra elevada i accessible situada al darrere de l'altar, s'hi venera la Mare de Déu dels Socors. Envoltant el cambril destaca el retaule major, obra cinccentista. El campanar és una torre quadrada rematada per merlets i amb gàrgoles als angles. L'origen del santuari seria una capella que cap el 1530 va construir el pagès Salvi Arenes, de la parròquia de Sant Andreu del Far. Obra d'aquest mateix seria la imatge original de Nostra Senyora del Socors, que el 1815 fou substituïda per una imatge nova, i desplaçada a una altra ubicació dins del santuari. El 1920 fou traslladada a la rectoria de Llinars del Vallès, d'on desaparegué durant un saqueig el juliol de 1936. En l'actualitat, l'aplec del Dilluns de Pasqua és el més popular dels que s'hi celebren.
Santuari del corredor
Abans de res, cerquem un lloc arrecerat del fort vent que bufa per procedir al ritual del mos, enllestit aquest procedim a una acurada visita pels voltants del santuari, a tocar d'aquest trobem un cartell indicador del SL C-72, recorregut circular pels vols del santuari i on s'indica que podem trobar la Font del Pare Jaume, decidim mirar de trobar-la, aixi ho fem fins que ultrapassada la distancia que el cartell indicava i aturats per uns troncs caiguts, donem mitja volta i tornem al santuari.
antic Forn de Vidre
Arribats aquí, ja donem inici a la tornada, aquesta la farem resseguint la "carretera del Corredor" encara que en gran part del recorregut per corriols i senders que la ressegueixen a banda i banda, passem davant de l'àrea de esplai del Corredor, poc després parem per donar una ullada a uns edificis que segons el mapa havien estat un antic forn de vidre, de fet a la façana un cartell informa de la seva fundació al 1696, sense res digna de menció arribem altre cop a Can Bosc, aquí ens aturem a refrescar-nos per dintre i per fora amb les fresques aigües de la seua font.
Font i bassa de Can Bosc
Ara ja fem el poc mes d'un quilometre que ens separa de Sant Andreu del Far, arribats agafem el vehicle i ens dirigim a trobar Martorelles, aquí ens acomiadem no sense felicitar-nos pel agradable mati del que hem gaudit i emplaçat-nos per a properes sortides.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada