Pàgines

dimarts, 23 de setembre del 2014

CAMI DE SANT JAUME-2 (segon dia) ESTELLA-LOS ARCOS

Dimarts 16. Abans de les sis ja estem en peus, com no hi ha opció a desdejuni preparem les motxilles i quan són tres quarts de set iniciem el camí en plena foscor. Arribem en poc temps al Monestir de Santa Maria de Irache i al seu costat, les instal·lacions de Bodegas Irache, aquí i des de l'any 1991 funciona la famosa Fuente del Vino que consta de dos brocs, d'un surt aigua per omplir les cantimplores i de l'altre raja vi, normalment aquesta sempre esta més sol·licitada. En plena foscor encara, provo de prendre alguna imatge no massa dolenta. seguim caminant i als pocs metres se'ns presenten dues opcions, per una banda la "clasica" i per altre, la coneguda com a Variant de Montejurra, decidim agafar aquesta ultima.
Bodegas Irache, Fuente del Vino
El sender transita una bona estona pel mig del bosc pel vessant nord del Montejurra, aquest és un pic de 1040 m. d'altitud. Tradicionalment era la ubicació dels romiatges anuals del carlisme, ja que aquest lloc fou l'escenari, el 1873, d'una important batalla durant la Tercera Guerra Carlina. El 9 de maig de 1976, en els inicis de la transició, i essen ministre de la gobernaciò Manual Fraga, en el romiatge anual, els carlins seguidors de Sixte de Borbó-Parma, el franquisme polític que encara controlava els ressorts de l'Estat i els sectors ultradretans del carlisme, van atemptar contra el Partit Carlí de Carles Hug, provocant dos morts.

monestir de Santa Maria de Irache
Uns trams per corriols emboscats i altres per pistes fem els a prop de deu quilòmetres que ens porten a les portes del petit poble de Luquin, encara estem en dejú així doncs entrem en el bar i ens obsequiem amb un bon esmorzar. Ens reincorporem al camí i en  aprox. dos quilòmetres i després de passar per dessota de la A-12, els dos ramals del Camí s'uneixen i ja tots transitem els nou quilòmetres que ens porten fins a Los Arcos. Hi ha qui acaba aquí l'etapa i qui continua fins a Torres del Rio uns set quilometres més endavant, nosaltres decidim acabar ací.
caminant per la Variante de Montejurra
Cerquem allotjament i el trobem en l'alberg La Fuente-Casa Austria, ens aposentem, ens donem una bona dutxa i eixim a donar un tomb pel bonic poble i de pas a trobar un lloc per a dinar. D'entre les coses dignes de visitar es troba la monumental església de Santa Maria. Va començar a construir-se a la fi del XII i no va parar de reformar-se i ampliar-se fins al segle XIX, circumstància per la qual atresora des del romànic fins al neoclàssic, passant pel gòtic, plateresc i barroc. Destaca la portada plateresca, el retaule major barroc, el claustre en gòtic flamíger i la torre de quatre cossos del XVI.
claustre de Santa Maria de los Arcos
En una botiga comprem unes viandes i ja ens dirigim envers l'alberg, com encara és aviat per sopar tréiem unes cerveses de la maquina i ens acomodem en el pati interior, ara i aquí té lloc una d'aquelles coses que fam del Camí allò en què ha esdevingut, iniciem conversa amb uns peregrins que vénen de Bilbo, altres de Jaca, altres de Logroño............., tots explicant les seues vivències  i anècdotes, sopem i abans de què apaguin les llums ja som a les lliteres on no tardem gaire a caure en braços de Morfeo donant per finalitzat aquest segon dia.

Distancia total: 21.89 Km
Altura mínima:  396 m
Altura Màxima: 720 m
Desnivell màxim: 324 m
Ascensió acumulada: 1097 m

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada