Pàgines

dijous, 21 de maig del 2015

CAMÍ DE SANT JAUME 3ª PART, QUART DIA (HONTANAS-BOADILLA DEL CAMINO)

Dimarts 12/5/2015
Després d'una nit de son reparador, em lleve, faig la motxilla, petit desdejuni i al carrer a iniciar l'etapa de hui, pel carrer Real de Hontanas isc a la carretera BU-P-4013, que deixe al poquet per a prendre un camí que parteix a la dreta, passe al costat de les restes d'un molí primer i uns metres més endavant del que semble va estar una torrassa,  Km 2,1, fets uns dos quilometres més, torne a eixir a la carretera.  Km 4.
dient adéu a Hontanas
  La via manca de voral, per sort el tràfic és més aviat escàs, per compensar en el seu lloc s'alça una filera de grans freixes l'ombra dels quals, fa de més bon caminar. Prompte, al fons, ja s'albiren les ruïnes del convent de San Antón, els arcs del qual s'eleven sobre la carretera. Va ser fundat en 1146 per Fernando VII. Km 5,6.
ruïnes del convent de San Antón
Deixant enrere les ruïnes  del convent, s'inicia una recta de més de dos quilòmetres que ens planta en Castrojeriz, última vila burgalesa en el camí de Sant Jaume. S'escampa a les faldes d'un turó on destaquen les restes d'un castell. El primer que  ix al pas és l'ex col·legiata gòtica de la Virgen del Manzano. Més endavant es gira per a prendre el carrer Real de Oriente i descobrir un nucli de cases d'arquitectura tradicional. 

Castrojeriz, antiga col·legiata de La Virgen del Manzano
Deixe a mà dreta, l'església de Santo Domingo, gòtica i amb una elegant portada plateresca. Com a curiositat a un lateral,  hi ha un parell de calaveres esculpides. Arribe a la plaça Major, dotada de porxades on decidisc prendre un respir mentre faig un petit mos. Km 9,2.
Castrojeriz, porxos de la Plaza Mayor
El Camí em porta a passar per la que va ser església de San Esteban, reconvertida en centre cultural i alberg de pelegrins,  i per l'església de  San Juan, en estil  gòtic  alemany.  Pel mateix carrer,  isc de  Castrojeriz, un quilòmetre i mig i arribe al  riu  Odra que  creue per un  pont de fusta.  A partir  d'ací   té inici un tram d'un quilòmetre i tres-cents metres on se supera un desnivell positiu de 140 m. per a afrontar la pujada al Teso de Mostelares,  Arribats  dalt   ens  rep  un  geomètric  i  restaurat  peiró  Km 12,8. 
al fons, la costera que duu dalt l'Alto de Mostelares
Encara amb la  respiració entretallada, travesse  l'Alto de  Mostelares per a descobrir gradualment l'inabastable paisatge de  Tierra de Campos. Durant quatre quilòmetres, el camí, una línia blanca i enlluernadora al sol,  condueix per un terreny favorable fins al berenador situat al costat de la font del Piojo Km 16,9. Al voltant de la font han bastit un berenador amb taules i un poquet d'ombra, aprofite que hi un avituallament on a canvi d'un donatiu et pots obsequiar amb fruites i begudes i em menge un plàtan i gaudisc d'una fresca coke.
Fuente el Piojo i el seu berenador annexe
A continuació seguisc durant nou-cents metres la carretera que es dirigeix a Itero del Castillo,  i l'abandone per l'esquerra als poquets metres per arribar primer a l'antiga parròquia de San Nicolás  avui reconvertida en alberg de temporada i tot seguit al Puente Fitero o de la Mula sobre el riu Pisuerga. Ací s'acaba Burgos i comença Palència. L'obra original es va construir durant el regnat d'Alfonso VI el Bravo (1072 - 1109), però d'aquesta fàbrica ja no queda res i el que veiem avui són reconstruccions del pont alçat en el segle XVI. Km 18,5.
Puente Fitero, riu Pisuerga, limit entre Burgos i Palència
Un camí rural a la vora del Pisuerga ens acosta fins a Itero de la Vega, primera localitat palentina del Camí Km 20,3. L'ermita de  Nuestra Señora de la Piedad, del segle XIII és el primer monument a eixir al pas. Ja en el poble es trobe l'església de San Pedro i un rotllo jurisdiccional. Km 20,3.
Itero de la vega, Església de San Pedro

Creue Itero pel carrer Santa Ana i, després de creuar una carretera, continue un parell de quilòmetres per pista fins al canal de reg del Pisuerga Km 22,5. Quasi dos quilòmetres més endavant, després de salvar una ondulació del terreny, ja s'albira al fons Boadilla del Camíno. Km 24,3.
construcció típica de Tierra de campos "palomares"
Una inacabable esplanada, curulla de totes les tonalitats del verd em separa encara del poble, a on  arribe després d'un tram final de quatre llargs quilòmetres. Malgrat ser una localitat xicoteta, Boadilla compta amb diversos albergs on pernoctar. Al costat de l'església de l'Asunción destaca un ornamentat rotllo jurisdiccional gòtic de gran port. Km 28,5. 
arribant a Boadilla del camino
Arribat, cerque l'alberg que es troba al costat del rotllo, registre, m'endrece, lleuger dinar, bugada i m'agite a descansar un poquet les cames. Isc a fer un tomb pel poble, torne a temps de sopar, petit resum al Facebook i a dormir. Dema més.

Distancia total:                  29.64 Km
Altura mínima:                  764 m
Altura Màxima:                 911 m
Ascensió acumulada:         203 m
Distancia total acumulada: 114,08 Km.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada