Pàgines

dilluns, 27 de febrer del 2012

POBLAT IBER DE CAN GALLEMI, SANTA MARIA DE MARTORELLES

poblat iber Can Gallemi, plànol de situació
Turo de Can Gallemi, Santa Maria de Martorelles. Al Turo de Can Gallemi que se aixeca a l'Est del poble, s'hi van excavar restes d'un poblat entre el 1955 i el 1961. S'hi documenta una muralla de 1,15 m. d'amplada i dues habitacions quadrades de 7m2 amb les portes orientades al SO i amb la pared meridional que s'adossava a la muralla. Entre les estructures del poblat s'hi van trobar les restes d'un esquelet amb una punta de sageta clavada. d'entre el material trobat destaquen algunes sivelles de bronze, diversos estris de ferro, com per exemple una javelina i destrals de sílex.
Del conjunt ceràmic conservat cal assenyalar ceràmica àtica de figures roges, precampaniana, campaniana, ibèrica pintada, ibèrica comuna tant a torn com a mà (amb decoració d'incisions i de cordons), romana comuna i algun anfora i fusaioles. Aquest poblat tingué una vida entre els s.V-IV aC  i l'època romana-republicana s I aC.
croquis fet pel Andres Cueto, dècada dels cinquanta
restes Can Gallemi
Aixo es un extracte de lo que es pot trobar per Internet referent al poblat Iber de Can Gallemi, mes difícil es trobar quelcom que parli del martorellenc Andres Cueto. l'Andres va dedicar casi 40 anys de la seva vida a explorar i excavar primer el poblat de Can Gallemi i quant els propietaris de Can Gallemi prohibissin  més excavacions  als seus terrenys,  guiat per la seva intuïció va descobrir les restes del poblat de Castellruf. Semble que també se li deu a ell el descobriment del menhir de Castellruf, menhir del que va fer entrega a l'Ajuntament de Santa Maria que el va col·locar a la Plaça de Joan Matons.
Can Gallemi, reste
Degut a tot aixo feia temps que em bullia pel cap anar de descoberta per localitzar les restes de Can Gallemi, aquest i el poblat de Penjabocs eren dues qüestions pendents.
Aixi fou que fa uns dijous, embarco al Julio, al Joan i al Jordi, trobem unes pedres que en principi donem per part de les restes, no obstant, en veient les fotos amb tranquil·litat a casa constato que no s'assemblen en res als apunts fets pel Cueto a la dècada dels cinquanta.
connexió visual amb el poblat de Castellruf
Avui em llevo aviat i davant la tessitura de un aburrit dilluns, agafo la motxilla i surto al carrer amb la  intenció de trobar Can Gallemi. Arribo a Santa Maria i després de visitar el Menhir de Castellruf i demanar-li ajut, segueixo pel carrer de la Font del Ca, giro per Sant Domenec fins que a la dreta trobo una pista tancada per una cadena, m'endinso i vaig rodejant el Turó de Can Gallemi, arribat al Pi Gros deixo la pista i començo una suau grimpada tot seguin la línia elèctrica, arribo a on varem estar l'altre dia amb el grup, vaig explorant i en principi no trobo res.
connexió visual amb el poblat de Les Maleses
Aixeco la vista per abastar mes extensió de terreny i crec divisar quelcom semblat a unes pedres en línia, obrin-me pas a traves de l'expesa vegetació arribo al lloc i allí esta, he trobat les restes del poblat de Can Gallemi, no hi cap dubte, la muralla, les parets de les habitacions.......facilita la troballa el fet que algú, potser esperonat pel Sota Terra de TV3 ha efectuat tasques d'excavació. Prenc varies imatges, comprovo la connexió visual del poblat amb els de Castellruf, Sant Miquel i el de Les Maleses i ja, amb la sensació de satisfaccio per la tasca feta, inicio la tornada envers Martorelles.
Martorelles des de el poblat de Can Gallemi
Creuo altre cop Santa Maria i al passar a tocar del menhir, li faig una aclucada d'ull en un gest de complicitat i agraïment. Aquest mati m'he descuidat la càmera de fotos, per aixo les he fet amb el movil i la qualitat es deplorable.

5 comentaris:

  1. Molt bona feina Francesc, anys i anys caminant per aquestes muntanyes i mai havia sentit parlar del poblat iber de Can Gallemí. En canvi, de l'Andres Cueto, ja n'havia sentit parlar, de fet al llibre "Les fonts martorellenques" parla de la Font de l'Andrés, avui desapareguda però que quedava a prop del camí entre la Font de la Mercé i el coll de Castellruf.
    Toni Seuma.

    ResponElimina
  2. Molt bona feina Francesc. De fet jo ja en sabia l'existència però creia que estava del tot desaparegut o colgat i per això no m'he preocupat mai de buscar-lo.
    Parlaré amb el meu fill Roger (historiador)per anar a fer-hi una exploració.
    Al castell de Sant Miquel també hi ha restes d'un altra poblat iber.

    ResponElimina
  3. Hola Francesc.
    En primer lloc felicitar-te pel teu blog.
    Jo a l'octubre de l'any passat vaig tenir la mateixa idea que tu i vaig anar a cercar el poblat i el vaig trobar.Vaig penjar la troballa en el meu blog. Aquí tens el link per si vols donar-li una ullada: http://detantentanttrobopedres.blogspot.com/2011/10/poblat-iberic-del-turo-de-can-gallemi.html
    El que em preocupa es que algú s'hagi entretingut en fer excavacions clandestines, quan jo vaig anar tot estava be.
    Tambe veig que vols anar a cercar el poblat del Turó de Penjabocs. Jo el vaig estar buscant i algo vaig trobar. Aquí tens el link per si et serveis d'ajuda: http://detantentanttrobopedres.blogspot.com/2010/04/el-poblat-iberic-del-turo-de-penjabocs.html.
    Estaré atent a les teves publicacions a veure si tu tens mes sort que jo.
    Una abraçada!
    Jordi Martin

    ResponElimina
  4. Hola Jordi
    Gracies pel teu comentari, després de visitar el teu bloc, veig que compartim aficions.......suposo no et sabrà greu que l'enllaci, la informació envers Penjabocs espero em sigui d'utilitat, ja que tot lo que "sàvia" es que es trobava entre el Mas Llombard i Can Torrens Vell, encara que en alguna somera exploració, no he estat capaç de trobar res, igual es que jo esperava trobar quelcom de mes grandària, havia llegit que havien excavat un pany de muralla de uns 60 m.
    Francesc

    ResponElimina
  5. Hola ! Un aclariment.El menhir de Santa Maria de Martorelles va ser descobert per en Josep Marin i Castillo i va ser ell juntament amb L'andres i d'altre gent del poble que el van baixar on es ara. Ell sap l'enclavament original del menhir que es trobava tombat al marge d'un corriol més amunt del Dolmen.
    Per altre part el turó d'en Gallemí no ha sigut excavat clandestinament,de tant en tant es neteixa i es recol·loquen les pedres que algun bretol fa caure.Salut! Pep.

    ResponElimina