Caminants: Francesc
Data: 14-01-2013
Hora d'inici caminada: 08:00:56
Hora d'arribada: 14:46:55
Duració: 06:45:59
Alçada punt de sortida: 278 m
Alçada mínima assolida: 246 m
Alçada Màxima assolida: 549 m
Desnivell màxim: 303 m
Ascensió acumulada753 m
Descens acumulat: 756 m
Guany: 271 m
Distancia recorreguda: 17.85 Km
Velocitat mitjana:2.6 Km/h (sense descomptar parades).
IBP index: 83 DB
Castell del Reial |
Després de més d'un mes sense fer cap eixida, avui podia disposar del cotxe per a mi, aixi dons dono una ullada al bagul de les eixides pendents de fer i escullo Olocau com a punt de partida per varis motius. Em permetrà visitar les restes de: un castell, un fortí ibèric i un aqüeducte roma, passa per varies fonts i per arrodonir-ho, em permet una segona pressa de contacte amb la omnipresent Serra Calderona que cada mati contemplo des de la llunyania nomes llevar-me.
Aquest mati em llevo, agafo el vehicle i poso rumb envers Olocau, arribo, aparco el vehicle i dono inici a la caminada quan son les vuit del mati i encara no s'ha fet clar del tot.
l'Arquet, restes d'un aqüeducte roma |
Font del Frare |
Castell del Reial, aljub |
Entre les notícies d'Ibn Alqama, que conté el resum inserit en la gran compilació històrica d'Ibn Idari, sobre la València del segle XI es registra el nom de l'anomenat "Hisn al-Uqab", castell al qual el rei al-Qadir de València va enviar part dels seus tresors i dones, tresors, pel que sembla, procedents del seu avi, al-Mamun, rei de la Taifa de Toledo.
La "història Roderici" es refereix al castell en relatar com el Cid a la recerca de tresors després de la mort d'al-Qadir es va apoderar del "castrum que dicitur Olokabet", considerat com la fortalesa que va ser atacada en primer lloc a la província de València .
La "Crònica General", el 1344, en tractar els mateixos fets, parla de l'enviament del rei moro de València de càrregues dels seus havers "a un castiello que diuen Hoznohocab, que vol dir castell d'àguila".De la mateixa manera, la importància del castell es seguia mantenint al segle XIII, afirmant-se que durant la campanya reconquistadora del rei Jaume I va ser una de les últimes fortaleses en rendir-se, després d'això va passar a poder cristià. En el llibre del Repartiment i en un document de Jaume I de 1250 ja es presenta la forma d'Olocau per denominar el castell.
Castell del Reial |
El castell s'aixeca sobre una muntanya de 574 metres, entre els termes de Marines i Olocau. Es troba en posició dominant de les valls i muntanyes que l'envolten i en comunicació visual amb la Torre de Olla de Marines.
roca encavalcada |
Font de Sentig |
Font de la Salut |
La Señoria i la torre primigènia al seu costat |
fortí ibèric del Puntal dels Llops |
Poblat ibèric del Puntal dels Llops. És un assentament del segle V aC ubicat un dels estreps meridionals de la Serra Calderona. Està situat al terme municipal de Olocau (Camp de Túria, País Valencià), al cim d'un promontori a 427 m sobre el nivell del mar i a més de 150 m sobre el pla, amb àmplia visibilitat sobre el territori del Camp de Túria i el corredor del barranc de Carraixet que dóna pas al nord.
L'assentament ostenta una muralla i una torre que el defineixen com una petita fortalesa de 960 metres quadrats. Al costat d'altres similars va formar part del sistema defensiu i de vigilància del territori de la ciutat d'Edeta (edetans) i està considerat un dels millors exemples de talaia d'època ibèrica. L'estructura interna del poblat és senzilla i funcional: es tracta d'un conjunt de 17 habitacions que s'obren a un carrer central que recorre longitudinalment tot l'assentament.
El Puntal va ser abandonat precipitadament a finals del segle III aC o principis del segle II aC. Incendis i ensorraments van acabar per preservar tots els objectes i estructures. La destrucció del poblat es relaciona amb els canvis territorials i polítics que van portar a terme els romans durant la conquesta de la Península Ibèrica i que en aquesta zona van tenir com a conseqüència el desmembrament del sistema defensiu i territorial edetà.
placa commemorativa de l'agermanament amb Gavà |
No, m'en estic de fotografiar la façana de l'església parroquial del segle XVIII que es troba al carrer Major, aquesta esta dedicada a la Mare de Deu del Rosari i entre altres, alberga la campana Maria datada del 1450. Agafant perspectiva per encabir del tot la façana, em fixo en una placa que es troba a la paret de l'ajuntament, commemora l'agermanament entre Gavà i Olocau l'any 2006, semble que un gran nombre de nascuts ací, varen emigrar a Gavà trobant allí una terra d'acollida i en record d'aquest fet, es va produir l'agermanament.
Hola Francesc, per un moment, veient el puntal pensava que es tractava del poblat ibèric de Les Maleses. Com m'agradaria poder copçar aquells temps ni que fos per un petit instant...
ResponEliminaUna abraçada i molta salut!
Hola Joan, en quan vaig arribar dalt el Puntal dels Llops, vaig pensar lo mateix que tu, em va recordar moltíssim a Les Maleses. Segur que mes aviat que tard, podràs tornar a recórrer els camins i corriols que tan t'agraden.
ResponEliminaUna abraçada¡¡
Una excursió molt bonica, m'alegra saber que que no pares de caminar, la serra Calderona és un lloc especial.
ResponEliminaHola Josep Maria, qui parla de no parar.................., aquest cap de setmana que hem deixat, per partida doble eh¡¡ el Salva em posa al corrent de les vostres travesses. Si no surt cap imprevist, ens veiem el 10??
ResponElimina