dilluns, 14 d’abril de 2014

CAN CUC- SANT SALVADOR DE TERRADES-EL SUI-CASTANYER DE CAN CUC-CAN CUC

Lloc inici caminada: Hotel restaurant Can Cuc, Cànoves i Samalús, Vallés Oriental
Caminants:  Jose Maria, Pepi, Maria Clara, Salvador, Julio, Joan i Francesc
Data: 12-04-2014
Hora d’inici caminada: 08:53:
Hora d’arribada: 14:55:
 Duració: 06:01
Temps en moviment: 03:24
Temps parat: 02:37
Alçada punt de sortida: 744 m
Alçada mínima assolida: 739 m
Alçada Màxima assolida: 1324 m
Desnivell màxim: 585 m
Ascensió acumulada: 878 m
Descens acumulat: 817 m
Guany: 579 m
Distancia recorreguda: 13.18 Km
Velocitat mitjana: 2.2 Km/h (sense descomptar parades)
Velocitat en moviment: 3,86 Km/h.
Dalt el Sui
La d'avui, en principi era una caminada un xic diferent, la gent de "Caminant pel Ripollès" havien contactat amb el Jose Maria Baro per tal que prepares una caminada  pel seu programa de televisió, després de varies converses per anar polint el tema, havien quedat en fer un tomb per la part mes meridional del Parc Natural  del Montseny i dintre el terme de Cànoves i Samalús, aquesta zona del parc es potser menys coneguda però no per aixo menys digna de visitar. Hui a les set em trobo a Can Carranca amb la gent de Martorelles, agafem el vehicle del Joan i ens dirigim envers Cànoves on hem quedat amb la resta de la gent.
Plaça Major de Cànoves
Arribem i ja trobem al Jose Maria i a la Mª Clara, al poc arriben els de Caminant pel Ripollès, un cop fetes les presentacions ens dirigim a visitar l'Església Parroquial de Sant Muç  gracies a les gestions del Jose Maria podem visitar el seu interior i pendre unes imatges del mateix.
façana de l'Església de Sant Muç, Cànoves
El terme de Cànoves es troba citat per primera vegada en el Cartulari de Sant Cugat, els anys 1002 i 1007; i les primeres vegades que s'esmenta la parròquia es troben en el llibre de visites pastorals dels anys 1303 i 1307. El temple té una sola nau. Les voltes són de pedra vista, de palets. La façana és de carreu petit i té un portal rodó i un ull de bou. A migjorn hi ha una finestra quadrada amb la data de 1643, a l'absis i la paret nord hi ha diverses espitlleres sobreposades. Al damunt de la façana hi ha un comunidor. El campanar és quadrat, acabat amb merlets, amb quatre finestres de mig punt per a les campanes. La portada té dos arcs de mig punt, un sobre l'altre. El cor és molt senzill i fou construït l'any 1880, per renovar-ne un que n'hi havia de fusta. Les primeres visites pastorals ja parlen que hi havia l'altar major, el de Sant Muç, i el de Santa Maria, l'any 1379
Can Cuc de Muntanya
 Visitada l'església, pugem als vehicles i ens dirigim a trobar Can Cuc de Muntanya, aquest es un mas de grans dimensions que ha estat reconvertit amb molt bon gust en hotel i restaurant de muntanya, aquí fem la segona parada per a gravar un segon tall de veu, vist el lloc reiniciem la caminada dirigit-nos a trobar la ermita de Sant Salvador de Terrades. En arribant a la Font de la Muixera el realitzador rep una trucada que l'avisa de quelcom que fa que tot l'equip tingui que deixar la caminada i tornar cap a casa, nosaltres seguim i en pocs metres arribem  a Sant salvador de Terrades. Estava previst poder visitar també el seu interior però un malentés fa que no sigui possible.

ermita de sant salvador de Terrades
Aquesta ermita es troba emplaçada en plena muntanya al nord del terme municipal, a una altitud de 740m. La ermita d'estil neogòtic es va construir el 1930 segons el projecte de Josep M. Pericas, en el mateix lloc on s'alçava l'antiga ermita.
Aquesta, ja es documentada al s. XIII, fou fundada possiblement pels senyors del Castell de Cànoves. L'actual edifici és d’una sola nau, amb creuer i absis pentagonal. La façana, emmarcada per pilastres que acaben en arquets cecs, té en el centre un gran arc apuntat, la porta adintellada i tres finestres també apuntades. En el capcer hi ha un gran arc parabòlic rematat per una creu de pedra. A la dreta, damunt el creuer, s'alça el campanar d'espadanya amb tres obertures d'arc de mig punt.
Collet dels Pous d'en Bessa
 Seguint l'itinerari preparat pel Jose Maria ens endinsem en un bonic corriol, a partir d'ací i fins arribar dalt del cim del Sui,  el camí serà  de pujada per salvar els prop de 600 m. de desnivell que tenim pel davant, el corriol ix al Coll Tasco i a una pista que semble carenejar per la Serra de Palestrins, ara ens toca caminar per ample pista una bona estona, passem pel Coll de Palestrins, quant portem uns quatre quilometres i mig ens incorporem al Camí dels Pous d'en Bessa, just on comença el tram de marrades que agafarem a la tornada. Uns pocs metres mes i arribem al Collet dels Pous d'en Bessa, ací fem la preceptiva aturada per el mos del mati mentre gaudim de les vistes malgrat la boirina.

Pou de Glaç d'en Cuc
Un cop acabat el mos, toca seguir caminat, la propera fita, es pujar dalt el cim del Sui, aquest, amb els seus 1318 metres no es pot comparar amb el Turo de l'Home o amb el Matagalls, no obstant, es un lloc amb unes vistes privilegiades, el cim es troba dins el serrat Llarg, contrafort que uneix el Pla de la Calma amb el Turó de Samont, en el camí de pujada passem a tocar del Turó del Pi Novell on ens parem a visitar les restes del Pou de Glaç d'en Cuc. Deixem enrere el Turó d'en Cuc i el Coll del Roure Gros i quant portem fets uns sis quilometres i mig, arribem dalt del cim del Sui.
arribant dalt el Sui
Després d'una estona de gaudir del lloc i les seues vistes, donem inici a la davallada desfent el camí que hem portat, arribem al Collet dels Pous d'en Bessa i ja agafem el Camí dels Pous d'en Bessa, arribem a la cruïlla on te l'inici de les marrades i que hem descartat abans, anem fent marrades mentres anem perden alçada, arribats a l'encreuament amb la pista que duu fins a la Casa del Bosc i al Castanyer de can Cuc, ens desviem i arribem al castanyer. El Castanyer d'en Cuc (780 m). esta considerat arbre monumental des de l'any 1989, aquest castanyer de 11,7 metres de perímetre, és l'exemplar més gruixut de Catalunya. Té el tronc buit formant una cavitat amb dues entrades.  Durant un temps,  va estar la vivenda d'un carboner.
Castanyer Gros d'en Cuc
Vist el castanyer reiniciem la caminada anat a trobar Can Cuc de Muntanya on hem començat la caminada aquest mati, com ja feia estona que avisava, ens cau a sobre un xàfec que fa que ens tinguem que posar la roba d'aigua, arribem a l'hotel i ens prenem unes fresques cerveses gentilesa de la direcció de l'hotel, després d'una estona d'agradable conversa  mentre s'eixuga una mica la roba, donem per acabat aquest mati  en el que hem gaudit de natura bona companyia com no podia estar d'altre manera. Agafem el vehicles i després dels comiats, posem rumb envers Martorelles on arribem sense cap contratemps.


1 comentari: